Zoutdeeg (soms ook wel brooddeeg genoemd) is gemaakt van natuurlijke ingrediënten en dus niet gevaarlijk als er per ongeluk een hapje van genomen wordt.

Het recept voor zoutdeeg is heel eenvoudig en gaat volgens de 2 – 1 – 1-verdeling, je kan hiervoor een kopje gebruiken of een bepaalde hoeveelheid. Om zoutdeeg te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:

 • 2 kopjes (500 gram) witte bloem (geen zelfrijzend meel)
 • 1 kopje (250 gram) zout
 • 1 kopje (250 ml) water
 • 1 eetlepel olie

Als je alles hebt afgemeten begin je met de droge ingrediënten. Als eerste giet je de bloem in een bak. Eventueel kun je het eerst zeven zodat het goed los is. Vervolgens meng je dit met een kopje zout. Daarna maak je een kuiltje in het midden en giet je het water en olie erin en meng je het door elkaar. Het beste kun je dit gewoon doen met je handen totdat je een fijne consistentie hebt. Is het deeg te nat, voeg je nog wat extra bloem toe en is het te droog, wat extra water. En klaar is je brooddeeg.

BAKKEN EN BEWAREN

Om het zoutdeeg te bewaren kun je dit luchtdicht bewaren. Voor het spelen kun je gewoon iets vocht toevoegen. Heel lang is dit niet houdbaar.

Voor het bakken verwarm je de oven voor op 100 graden. Voordat je de creaties in de oven doet kun je hier nog wat olie overheen strijken voor een glanzend kleurtje. Je gaat het niet echt bakken, maar vooral laten drogen. Dit kan wel zo’n 1 tot 3 uur duren, afhankelijk van de dikte. Na het bakken nog een uur laten afkoelen in de oven.

Als je liever niet wilt bakken kun je het zoutdeeg ook laten drogen in de lucht. Bijvoorbeeld door het kunstwerk bovenop de verwarming te leggen. Heel koud is het niet, maar koud genoeg om hem aan te hebben staan.

KLEURTJES

Klei heeft natuurlijk een kleurtje, dit kun je op verschillende manieren doen. Al tijdens het bereiden van de klei, het spelen met de klei of na afloop.

 • Voor het vooraf kleuren van zoutdeeg kun je vooraf het water kleuren, dit kun je bijvoorbeeld doen met een gelkleurstof die je ook gebruikt voor het bakken van taarten. Als alternatief kun je ook gebruik maken van natuurlijke kleurmiddelen zoals; rood bietenvocht, spinazie, saffraan en cacao. Geeft het meteen een fijn geurtje.
  Met het gekleurde water geef je het zoutdeeg een kleurtje.
 • Tijdens het spelen met de klei kun je dit ‘kleuren’ met crêpepapier. Als dat nat wordt geeft dat makkelijk kleur af zonder dat het hele deeg kleurt. Dit geeft de zoutdeeg een soort zoutdeegconfetti.
 • Na het kleien en het bakken kun je de klei ook verven.

Recept wit zoutdeeg

In plaats van het beetje beige achtige zoutdeeg kan je ook heel eenvoudig spierwit zoutdeeg maken. Ook hiervoor gebruik je over het algemeen huis, tuin- en keuken artikelen. De ingrediënten zijn:

 • 1/2 kopje (100 gram) maïzena
 • 1 kop (200 gram) baking soda/zuiveringszout
 • 3/4 kopje (175 mL) water

Voor de bereiding van dit zoutdeeg gebruik je verhitting. In de pan roer je alle ingrediënten door elkaar. Vervolgens verwarm je het mengsel op middellaag vuur terwijl je de hele tijd blijft roeren. Zodra er een stevige constructie ontstaat kan je het laten afkoelen en is het klaar voor gebruik.

 

bron: https://www.mamaliefde.nl

0 Comments

Leave a reply

Contacteer ons

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©2021 powered by Planet Polaris and PolarisCare

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account