Of wij niet eens naar PLAY in Kortrijk wilden gaan? – Het was lang geleden dat er een vraag in de Sofinesse-mailbox zat waar ik zo gretig op in wilde gaan. Maar ja dus! Heel graag!

Want ik had het al bij heel wat mensen zien passeren (oooh, the joy of instastories) én eigenlijk alleen nog maar lovende commentaren gehoord. Bovendien vertoef ik sinds een paar weken toch minstens vier dagen per week in Kortrijk. Omdat ik voorlopig alleen nog maar van station naar campus en terug gefietst ben, wilde ik heel graag ‘mijn’ nieuwe stad ontdekken. Komt daar nog bij dat wij – nog maar eens – een stevige slag gekregen hebben vorige week, waardoor terugplooien op mijn familiecocon het enige is wat ik kan doen. De perfecte timing dus voor een gezinsuitstap in de buitenlucht.

PLAY is een stadsfestival in Kortrijk, dat sinds eind juni het centrum van de stad verovert met hedendaagse kunstwerken. Op verschillende locaties in de Guldensporenstad kan je artistieke creaties bewonderen en bekijken maar ook bespringen, bespelen, ontdekken en voelen. Want de rode draad is spelen (PLAY!), dus mag moet er ook echt gespeeld worden.

Er zijn verschillende routes, maar wij kozen de Kids-versie. Je kan een pakketje kopen in het 1302-museum en ook alle speciale opdrachten doen (maar een gewone (gratis) wandeling is minstens even leuk). Het kids-parcours is uitgedokterd voor 3-plussers, maar zeker ook geschikt voor andere leeftijden. Wij (= de ouders) hebben alles gewoon meegedaan en ons minstens even hard gejeund. (Ik gebruik bewust een West-Vlaams werkwoord, omdat het gewoon echt de moeite is om voor dit festival naar West-Vlaanderen af te zakken). Ik zet hier even de toppertjes op een rijtje:

Springen uit de Broeltorens

Ik was al uitvoerig gewaarschuwd dat we zeker eens uit de Broeltorens moesten springen. Dus gingen we na onze lunch bij Kaffee Damast ongeveer meteen daar naartoe. Het was zalig! Ik had trouwens nooit verwacht dat Basiel zo vlot naar beneden zou duiken, maar hij is verschillende keren gesprongen. En moeder wilde uiteraard niet achterblijven:

 

De ballonnenkamer

In dezelfde toren zit ook de ballonnenkamer. Als ik ‘s avonds aan de jongens vroeg wat ze het leukst vonden, dan kozen ze allebei voor deze installatie. Het was beklemmend en fantastisch tegelijkertijd, maar dat is ook absoluut de bedoeling van het kunstwerk. En zeker ook grappig, we kregen onze gasten daar amper buiten.

 

Niet de meest scherpe foto’s. Maar check die smoeltjes, ze vonden het echt fantastisch.

Het bed

Eigenlijk geldt dat voor bijna elke installatie. We hebben meer dan eens moeten roepen dat ze NU ECHT NAAR BENEDEN MOESTEN KOMEN, want dat we ook nog andere dingen wilden zien. Misschien is dat mijn enige commentaar, het is bijna te veel om in één namiddag te zien. Op de Grote Markt staat trouwens een “bed” waar je kei hard op mag springen. Ik hoef er geen tekeningetje bij te maken zeker?

Het confetti-festijn

Als je naar PLAY gaat, is het echt de bedoeling om je inner child volledig los te laten. Wij hebben dat vooral gedaan in de Academie. Tot op het punt dat we zelfs vandaag nog confetti tegenkomen op vreemde plaatsen. Hoe dat daar geraakt is? ZO:

      

Ik denk dat er hier nog lang gepraat zal worden over het confettihuisje. Ik zou kunnen zeggen dat de jongens volledig wild gingen in die 150 kg confetti, maar wij hebben minstens even hard ons best gedaan. Want dat is echt wat PLAY doet, je speelsheid triggeren en activeren.

Toen we ‘s avonds op de trein naar huis zaten, was het vat volledig af. Achteraf bekeken hadden we misschien beter hun loopfiets en step meegenomen, want je doet toch wel een serieuze wandeling als je overal naartoe gaat. Perfect voor ons, maar misschien net te veel voor kleuterbenen die ook nog eens op een reuzebed de ziel uit hun lijf springen.

Het was echt geslaagd. Eigenlijk zou ik zelfs nog eens willen teruggaan, als onze agenda het toelaat. Je kan nog tot 11 november gratis naar dit fantastisch festival waar kunst en plezier elkaar voluit kussen. Ik zal het u zeggen, ge gaat het u niet beklagen.

(Ge gaat wel nog een paar weken confetti vreten)

0 Comments

Leave a reply

Contacteer ons

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©2021 powered by Planet Polaris and PolarisCare

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account