Op zondag 18 november is het weer zover: de zevende editie van Kunstendag voor Kinderen! Een dag waarop kinderen en hun ouders kunst in al haar disciplines kunnen beleven. Cultuurhuizen en organisaties over heel Vlaanderen en Brussel bieden tal van fijne activiteiten aan. Hou deze pagina in de gaten en noteer 18 november in je agenda! 

Ga alvast even op http://kunstendagvoorkinderen.culturefeed.be/agenda/search kijken wat er zoal te doen is in Vlaanderen.

Win een museumpas

En we gaan iets leuks doen. Je kan vanaf vandaag tot 17 november het kunstwerk (foto, youtubefilmpje, teksten, soundcloud, etc…) van jou of je kinderen doorsturen naar info@parentsforlife.eu. Als we genoeg inzendingen krijgen, maken we er een virtuele tentoonstelling van met als hoofdvogel een gratis museumpas De pas geeft een jaar lang vrije toegang tot de vaste collecties van alle deelnemende musea in Vlaanderen, Brussel en Wallonië.

Maar wat is Kunst nu eigenlijk, hoor ik de mini al vragen!

Het is best moeilijk uit te leggen wat kunst nou eigenlijk precies is. Het is een heel breed begrip. Kunst is een belangrijk onderdeel van onze cultuur. Cultuur is een ander woord voor beschaving, voor een samenleving met àlles wat de mens daarin tot ontwikkeling heeft gebracht. 

Bij een cultuur horen zaken als taal, kennis, tradities, ambachten, kunst, wetenschap, godsdienst, filosofie, architectuur, geschiedenis. Maar ook waarden en normen, televisie, film, sport, eetgewoontes, enzovoorts. Deze dingen zijn in elke cultuur anders. Cultuur is eigenlijk de verzamelnaam voor alles wat ons onderscheidt van de dieren.

De mens kan behalve met eten, slapen, voortplanten en werken ook met fantasie en creativiteit bezig zijn! Dat is wat ons anders maakt dan dieren. Anders hadden we waarschijnlijk nog steeds in berenvellen rondgelopen en in grotten gewoond. Mensen kunnen over problemen nadenken en daar oplossingen voor bedenken. Mensen vinden dingen uit. Mensen maken mooie dingen en genieten daarvan. De mens is uniek als het gaat om de combinatie van verstand, fantasie en creativiteit. Op ongeveer hetzelfde moment dat de prehistorische mens gereedschap begon uit te vinden begon hij ook op de muren van grotten te schilderen en muziek te maken.

Er zijn verschillende soorten kunst.
Muziek, literatuur, dans, theater, architectuur en beeldende kunst zijn daar enkele voorbeelden van. Op deze website gaat het over beeldende kunst.

Wat is beeldende kunst?
Schilderkunst, tekenkunst, beeldhouwkunst, grafiek, fotografie en film om er een paar te noemen. Het wordt ‘beeldende’ kunst genoemd omdat je er met je ogen naar kijkt. Terwijl je voor muziek bijvoorbeeld je oren gebruikt.

Wat doen beeldend kunstenaars?
Het belangrijkste kenmerk is dat kunstenaars dingen maken om te laten zien wat ze denken, meemaken, voelen en zien. Dat kan kunstwerken opleveren die leuk zijn om naar te kijken omdat ze mooi of grappig zijn, maar ook kunstwerken die je aan het denken kunnen zetten. 
Kunst kan over àlles gaan wat er zich in de wereld bevindt en afspeelt. Alles kan interessant genoeg en dus een onderwerp zijn. Ook gedachten, ideeën en gevoelens.

Er zijn verschillende soorten kunstwerken.

Er zijn een aantal vakgebieden binnen de beeldende kunst. Een schilder maakt schilderijen, een beeldhouwer maakt beelden. In al die vakgebieden wordt met andere materialen en technieken gewerkt. Dit levert een grote variatie op in hoe kunstwerken er uit kunnen zien. 
Enkele voorbeelden zijn:

een schilderij

schilderij
El Tibo, Ivo van Leeuwen/Stephan de Weert

een wandtapijt

wandkleed
Zonder titel, Barbara Broekman

een tekening

 
Toonbeelden, Paul van Dongen

een standbeeld

standbeeld
Monument Koning Willem 2, Edouard Francois Georges

keramiek

keramiek
Portret, Rob Brandt

een foto

fotografie
Fotoproject Veemarktkwartier, Ulay

een beeldhouwwerk (sculptuur)

beeldhouwwerk
Monument tegen zinloos geweld, Guido Geelen

een collage

collage
Toonbeelden, Marc Mulders

een film
video
Automatic VJ Machine KaapEngine 2.0.1, Gerard van der Kaap

lichtkunst

lichtkunstwerk
Lichtplafond Studiozaal Theaters Tilburg, Dirk Rutten

glaskunst

glaskunst
Ave Maria, Marc Mulders

Er zijn kunstenaars en kunstwerken die bijna iedereen kent.
Beroemde kunstenaars zijn bijvoorbeeld Rembrandt, Vincent van Gogh, Piet Mondriaan en Pablo Picasso. Enkele beroemde kunstwerken zijn ‘de Mona Lisa’ van Leonardo da Vinci, ‘de Nachtwacht’ van Rembrandt, ‘Zonnebloemen’ van Vincent van Gogh of ‘Guernica’ van Pablo Picasso.

Dan is er nog het verschil tussen moderne en ‘oude’ kunst. 
Met moderne kunst wordt de kunst bedoeld die na de uitvinding van de fotografie is ontstaan (± 1870), terwijl met ‘oude’ kunst de kunst bedoeld wordt vanaf ± 15.000 voor Christus tot ± 1870.
Daar wordt iets meer over verteld bij het stukje over figuratieve en abstracte kunst en bij ‘Hoe en waarom is moderne kunst eigenlijk ontstaan’.

 

bron Wat is kunst: www.kunstbuitenbinnentilburg.nl

0 Comments

Leave a reply

Contacteer ons

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©2021 powered by Planet Polaris and PolarisCare

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account