‘Hoe doe jij dat toch?’ krijg ik vaak als vraag van mensen uit mijn omgeving? ‘Hoe kan jij in godsnaam een gezin met drie kinderen runnen, bijna fulltime blijven werken én ook nog eens leuke dingen met je kinderen blijven doen?’ Wel, ik verklap het je graag. Sinds ik zelf een paar jaar geleden het boek ‘Getting things done van David Allen’ heb gelezen, doe ik nog altijd honderd dingen te gelijk en toch heb ik het gevoel nog tijd over te houden voor nieuwe leuke dingen en een sociaal leven. Wat ik van David Allen heb geleerd, is goud waard. Alles wat je binnen de twee minuten kan doen, doe je meteen. Alles wat je meer tijd kost, stel je uit of delegeer je.

Ik geef toe, het heeft enkele maanden tot jaren gekost om zijn plan volledig te volgen. Alles begint met een grote schoonmaak in je hoofd. Want daar zitten een heleboel to-do-lijstjes die daar eigenlijk helemaal niet moeten blijven zitten. Om je hoofd leeg te maken, schrijf je dus alles op met een vervolgactie eraan gekoppeld. Dus wanneer je denkt aan soep maken, schrijf je niet alleen ‘soep maken’ maar ‘soepgroenten kopen’. Dat klinkt stom, maar dat werkt echt.

Wat bij mij dus echt tot spectaculaire tijdswinst heeft geleid is de tweeminutenregel. Alles wat ik binnen twee minuten kan doen, doe ik meteen. Wat meer tijd kost, stel ik uit of delegeer ik. Ook de langetermijnprojecten moet je opruimen door ze op te schrijven en ze ooit te kunnen afvinken van je to-do-lijst. Hierbij is mijn bullet journal mijn beste vriend, want alle ideetjes die al jaren in mijn hoofd zaten, staan nu mooi opgelijst en wie weet doe ik er ooit wel iets mee. Het idee om ooit een podcast te beginnen, een kinderkookboek te schrijven of een cursus mindfullness te volgen, het zit niet meer in mijn hoofd maar het staat wel nog in mijn boekje.

Daarnaast ben ik een planner en uitbesteder à volonté geworden. Zo maak ik in het weekend een weekmenu. Aan de hand daarvan doe ik online boodschappen die ik ’s maandags afhaal bij de supermarkt. Elke maandagavond ruimen wij samen ons huis zodat op dinsdag onze poetsvrouw alles schoon kan maken. ’s Woensdag besteed ik onze strijk uit via dienstencheques dus ik zorg ervoor dat we tegen die dag alles gewassen hebben dat moet gestreken worden. En zo kan ik nog wel even doorgaan…

Tijd is je kostbaarste bezit
Sinds ik het boek van David Allen las, besef ik meer dan ooit tevoren hoe kostbaar mijn tijd is en hoe graag ik er meer van wil hebben. Alleen al door tijd als kostbaar goed te zien, weet ik nu hoe je er meer van kunt krijgen. Daardoor heb ik nu zelfs het gevoel dat ik nog tijd over heb omdat ik bijvoorbeeld niet doe wat veel andere mensen wel doen. Ik kijk (bijna) nooit televisie en ga niet meer slapen met Netflix of mijn smartphone. Facebookmeldingen zet ik af. Ja, af en toe gaat mijn smartphone zelfs in vliegtuigmodus. Door mijn schermgebruik te minimaliseren, heb ik echt massa’s tijd over. Ik ben natuurlijk niet helemaal gestopt, zotteke! Maar drastisch minderen en af en toe eens unpluggen kan wonderen doen.

Nee zeggen tegen anderen = ja zeggen tegen jezelf
Sinds ik dat allemaal besef, heb ik het gevoel dat ik soms tijd over heb en kan ik – wanneer een vriendin vraagt om af te spreken voor een koffie bijvoorbeeld – bijna altijd ‘ja’ zeggen. Om meer kostbare tijd over te houden, houd ik nu ook bewust gaten houden in mijn agenda. Er was een tijd dat dat anders was. Dat ik geen enkel feestje of evenement miste. En tegen iedereen die me uitnodigde zei ik instant ja. Nee zeggen tegen anderen en ja tegen jezelf zorgt ervoor dat je op een gewone zondagnamiddag eens naar het bos kan in plaats van een hoop geplande bezoekjes waar je alleen maar stress van krijgt. Omdat het er gewoon veel te veel zijn. En het zorgt er dus voor dat je wel veel vaker ‘ja’ kan zeggen wanneer je beste vriendin vraagt of je tijd hebt om een koffietje te drinken.

xxx

Lobke

bron: www.leukewereld.be

0 Comments

Leave a reply

Contacteer ons

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©2022 powered by Planet Polaris and PolarisCare

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account