Ik zat op een morgen te babbelen op het werk (De Watergroep) met een Nederlandse consultant die hier voor ons een opdracht uitvoert. Hij is een van mijn  mensen op wie ik kan rekenen voor mijn ICT project. Dus, ik heb even geschetst: een ambtenarij, een consultant, compleet in pak uiteraard en ik. Voor wie mij nog niet  kent of heeft gezien, je kan altijd eens kijken op smoelenboek hoe ik er uit zie, korte samenvatting: Ragnar Lothbrok uit de serie Vikings, compleet met baard en dreadlocks. Dus je mag gerust zeggen dat ik een vikingkop heb. 

Dus, die consultant, hij vertelde me over het vorige weekend waar hij een klas reünie had meegemaakt uit zijn middelbaar. En daar had hij een jongen uit zijn klas ontmoet, een klein onderdeurtje, die vaak gepest werd. Blijkt dat die jongen gegaan is voor zijn droom: hij is zwaardvechter geworden en stuntman, als je nu foto’s van hem ziet op internet, het is de moeite. Hij staat zelfs vermeld op IMDB. Een karuur, groot, een kale kop en een woeste vikingbaard, netjes gevlochten in een dubbele staart.

De consultant realiseerde zich, dat je mensen niet alleen moet evalueren op basis van jouw maatstaven, maar dat ze ook heel succesvol kunnen zijn in hun eigen wereld.

Dat vond ik een mooie gedachte. Hij vertelde me dat, omdat ik ook een vikingstyle heb nu, en ook omdat ik net als Mischael, zwaardvechten deed en zelfs instructeur was en part time stuntman ben geweest voor gevechten op de scene. Ik heb toen ook veel mensen zien komen en gaan in die wereld. Ik werkte toen in een bedrijf, ook een IT bedrijf. Ja, de meeste nerds van reanactment zitten in de IT. Iedereen uit die tijd droomde wel van een carrière in onze hobby, maar het waren maar een paar die de stap hebben gezet om zich volledig te smijten op hun  passie en er geprobeerd hebben hun werk van te maken. Geprobeerd, want het is uiteindelijk niemand gelukt om er een full time bezigheid van te  maken dat genoeg verdiende om van te leven. Vroeg of laat moesten ze capituleren en een part time job of zelfs full time gaan doen om te kunnen overleven.

Want geef toe, zwaardvechten, kostuums maken, dergelijke ambachten vind je niet snel terug bij vacatures. De paar wie het wel lukt, moeten opboksen tegen wijkende budgetten van theatergezelschappen  of budgetcuts in andere culturele sectoren.

Ik ben wel blij dat ik mijn hobby en mijn werk gescheiden heb gehouden. Ik had ook voluit voor mijn droom kunnen gaan, maar waar had het me dan gebracht? En was het dan nog een passie geweest mocht ik alle dagen full time bezig moeten – met nadruk op moeten – bezig zijn?

Een ander belangrijk punt waar ik rekening mee gehouden heb toen, was mijn visie op de toekomst. Ik wou kinderen. Kinderen betekent een vrouw, betekent een huishouden, een toekomst en een vast inkomen. Allee, voor mij persoonlijk betekent dit dat, begrijp me niet verkeerd, ik maak hier enkel mijn rekening en niemand anders de hunne. Ik vond het belangrijk dat ik mijn gezin kan en kon onderhouden op een vaste en reguliere manier. Dan nemen we de kleintjes wel eens mee op kampement, leer ik ze wel zwaardvechten op de koer en boogschieten in de wei.

Maar ik geef toe, toen ik Mischael zijn verhaal las op IMDB en op zijn Facebook, was ik  toch een beetje jaloers. Die man reist de wereld af, speelt en acteert, doet stuntwerk en gaat volop voor zijn droom.  Daarvoor ben ik jaloers. Maar ik zie ook dat die man single is (serieel waarschijnlijk) en geen kinderen heeft. En die zou ik niet kunnen missen.

Een tijdlang heb ik spijt gehad van beslissingen die ik genomen had in mijn leven. Echt spijt. Nu, sinds ik getrouwd ben met mijn vrouwtje en zeker sinds de komst van Myrddin, heb ik dat gevoel niet meer. Ik heb mijn leven geleid, en ja, als ik opnieuw mocht beginnen, zou ik het anders doen. maar ik zou hetzelfde resultaat willen, het hic et nunc. Ik kan nog wegdromen, ik geniet van boeken en films, ik spar nog af en toe met mijn vrouw, ik voed mijn kinderen op volgens mijn persoonlijke interpretatie van de Middeleeuwse riddercode, maar tegelijk heb ik het geld om een auto te kunnen permitteren om naar een kampement te rijden, is er voldoende budget voor bourgondisch te leven en hebben we een mooi nestje voor onszelf. We zijn established en tegelijk is er een hoekje af. Het beste van twee werelden…

Medocq

foto: https://www.imdb.com/name/nm4249847/

0 Comments

Leave a reply

Contacteer ons

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©2021 powered by Planet Polaris and PolarisCare

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account