Terug naar school. Eindelijk. Maar het is een beetje moeilijk om het juiste ritme terug te vinden na twee maanden holderdebolder en laisser faire, laisser aller. Alles mocht, niets moest, go with the flow, maar nu is het terug strikter. De school wacht niet, de kring begint op tijd. Maar die kleine petotterkes op tijd in hun bed krijgen en de dag er op er terug op tijd uit krijgen…

Ons kleinste is nog steeds niet op het schoolritme. Ze blijft ‘s avonds treuzelen dat ze niet wil gaan slapen, en ‘s morgens krijg je ze niet uit haar bed en is ze lastig als ze afgezet moet worden op school. Typische issues te wijten aan niet genoeg geslapen. Als papa krijg je er soms de wubbes van. Maar dan denk ik terug aan hoe ik was vroeger: mij kreeg je ook niet in bed. En niet er uit… Och arme, sorry papa en mama, nu pas weet ik hoe erg het was voor jullie, die hectische ochtenden die de aanzet gaven tot drukke dag en die dan nog afgesloten werden door scenes van kinderen die niet willen slapen.

Onlangs las ik een artikel dat het beter is voor de gezondheid van de mensen en hun productiviteit dat de werkdag later begint, tegen 10:00. Misschien wel, maar die manier van werken zit er wat ingebakken en het is moeilijk om anders te gaan werken. Ik ben gewoon om vroeg te beginnen en uren te kloppen. Terwijl ik, als kaderfunctie, niet wordt gevalideerd op uren maar op resultaten. Ik kan dus zonder probleem om 10:00 beginnen en om 15:00 stoppen, als mijn werk gedaan is. En toch ben ik een beetje aarzelend om zo te gaan werken. Ook de collega’s bekijken je raar als je laat binnenkomt of vroeg vertrekt. Het lijkt nog steeds of je productiviteit wordt gemeten op je uren aanwezigheid.

Hoe zullen onze kinderen werken, vraag ik me soms af. Vroege, toen ik begon te werken, was het zelfs niet mogelijk om thuis te werken. Enkel specifieke vrije beroepen konden dat, en dan nog, dan was nog steeds een kantoor de must. Nu werkt bijna iedere white collar wel eens van thuis. Ik zelf spoor enkel naar Brussel als ik meetings heb, anders werk ik gewoon lekker gezellig van thuis. Mijn koffie is beter, mijn internet sneller en mijn omgeving zorgt ervoor dat ik efficiënter en effectiever werk. Als ik dan kijk naar ons klein mannen, wat zal dat niet geven? Die zijn gewoon om altijd en overal verbonden te zijn. Alle informatie ligt letterlijk op een swipe of een druk op een icoontje.

Mijn vorige job was in een internationaal bedrijf. Mijn collega’s zaten in Göteborg, Bangalore, New York en Lyon. Ik zat meer te skypen dan ik met fysieke personen babbelde. Letterlijk! Ik denk dat die trend gewoon zal verder gaan. Met een invloed op onze ritmes. Toen al begon ik soms om twee uur in de namiddag, omdat toen de kantoren in NY opengingen en Bangalore nog open was. Des te kleiner de wereld wordt, hoe flexibeler we worden in ons tempo, in ons uren. Tijd en plaats, omgekeerd evenredig? Zonder een Doctor Who te willen doen, daar begint het op te lijken.

Natuurlijk hinkt het onderwijs achterop. Ze verwachten dat iedereen op tijd is en de uren aanwezig is. Ongeacht of er iets gedaan wordt. Misschien kunnen we dat ook introduceren in het onderwijs: flexibele uren. Beter voor de spitsproblematiek ook. Ik trein naar Brussel speciaal heel vroeg om te vermijden dat ik in een overvolle trein zit met (sorry, maar door het traject is het net hen) luidruchtige West-Vlamingen. En de terugkeer is ook net voor de spits, ik wil op mijn gemak zitten. Als ik zie wat een gedoe het soms is voor de schoolpoorten, lijkt het me geen slecht idee om daar ook glijdende uren in te stellen.

Technisch gezien zou het lukken: welk kind heeft nog geen computer of internet? Uiteraard heeft in groep leren ook zijn voordelen, zeker qua interpersoonlijke ageren. Maar in het werk is dat niet anders, we gaan regelmatig naar kantoor om bij te praten, te vergaderen of te linken met elkaar. Ik zou het niet erg vinden om een dag mijn kind bij me te hebben: samen telewerken.

Medocq

0 Comments

Leave a reply

Contacteer ons

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©2021 powered by Planet Polaris and PolarisCare

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account