Nog twee weken. Dan zit mijn ouderschapsverlof gevolgd door mijn groot verlof er op. Terug naar het werk elke dag. Eerlijk gezegd, ik kijk er een beetje naar uit. De rust en sereniteit op het werk zal terug een welkome afwisseling zijn van de hectische toestanden thuis met een baby, een veeleisende mama en een overactieve grote zus die jaloers is op de aandacht dat kleine broer nu krijgt en vroeger haar deel was.

Nu is het wel doordraaien: het huishouden runnen, wasmachines vol wasbare strikluiers ontwarren, duizenden sweepy doekjes platstrijken en ophangen, eten koken, tafel zetten en afruimen, en uiteraard gefrustreerd worden doordat de koters niet graag eten wat er voor hen staat, terwijl ze de week ervoor bij hoog en bij laag zwoeren dat dit hun lievelingseten was. Soms zijn de kinderen erger dan de meest recalcitrante collega’s.

Om maar te zeggen: chapeau! Chapeau voor zij die er alleen voor staan om hun kinderen op te voeden, te voeden tout court, op tijd naar en van school te krijgen en in bed. De revolutie van Frankrijk als edelman is een walk in the park, vergeleken met het slapengaan bij Marit. Hier is het eerder een walk in Jurassic park: Marit is nu vier, heeft een heel zelfstandige ingesteldheid en laat niet over zich heen lopen. Dus nee is nee, ze weet wat ze wil en zal er alles voor doen om dat te krijgen. Eigenschappen die heel goed zijn in het latere leven, maar nu is het om je bloed van onder je nagels te krijgen als er een bombardement van neens over je heen krijgt, terwijl de klok tikt en ze op tijd ergens moet zijn.

Ja, kinderen… ik moet wel zeggen dat ik er meer zen in ben geworden. Het go with the flow principe hanteer ik meer en meer. Het heeft geen zin om je op te jagen om op tijd ergens te zijn. Ik probeer er gewoon te geraken op dezelfde dag. En door het los te laten, voel ik me meer present, en tegelijk gaat het dan sneller vreemd genoeg. Maar hoe krijg je er iets gedaan van ze? Ik vraag tientallen keren iets vooraleer het gebeurt. Doe je kleren aan, het wordt een mantra ’s morgens. Maar die eenhoorn is veel interessanter, of de spin in haar web in de hoek, of eerst nog het liedje zingen. Alles, maar niet wat papa zegt om te doen op dat moment.

Om toch iets gedaan te krijgen op zo dagen, heb ik enkele trucjes in mijn zak: zo hanteer ik bijvoorbeeld de twee minuten regel. Als iets maar twee minuten of minder duurt om te doen, doe ik het onmiddellijk, stel ik het niet uit. Je hebt er geen idee van hoeveel je dan doet en het effectief is gedaan. Iets snel op zijn plaats leggen? Ineens doen! Anders leg je het ergens en voor je het weet, is je huis een grote rommelhoop en duurt het veel langer om alles opgeruimd te hebben. Alhoewel, mijn huis is nog steeds een rommeltje, maar dat is een andere blog.

Mijn vrouwtje kan zich volledig focussen op onze baby terwijl ik de oudere kinderen ‘behandel’. Op tijd in bed en bad, aan tafel, in de bakfiets naar school, ophalen aan school, elke dag is een race tegen de klok. Opmerkelijk hoe dat klein stuk mechaniek ons leven zo regelt. Ik heb er een hekel aan! Nu ook, ik schrijf dit blogje snel tussendoor terwijl de kinderen in de andere kamer elkaar aan het afmaken zijn en ze binnen vijf minuten op de fiets naar school moeten. Snel even tussendoor iets doen, dat lijkt het credo van mijn leven geworden te zijn.

Waar is de tijd van enkel ons tweetjes? Vakantie was toen gewoon meeliften op de golven van het moment. Geen plannen, geen visie, geen halve verhuis bij elke uitstap. En toch wil ik het niet missen, niet voor een moment.

Kinderen zijn een zegen.

Ik vraag me af hoe alleenstaande ouders het doen. Zeker als je kinderen niet van het meest meegaande type zijn. Zoiets kleins als een avondritueel. Maar als je twee kinderen hebt, hoe verdeel je dan je tijd. Zeker als je er alleen voor staat. Dus chapeau voor jullie. Ik voel jullie pijn.

Zware beroepen? Try being a parent…

Medocq

0 Comments

Leave a reply

Contacteer ons

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©2021 powered by Planet Polaris and PolarisCare

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account