Waar haal ik dat zinnetje terug vandaan? Wel, ik heb enkele weken me eens bezondigd aan gewoon televisie kijken. Er was een film op, The Kingsman. Eerste deel. Voor wie de film niet kent, het is een leuke amusante film, dat draait rond de Engelse gentlemen spionnen.

Terwijl ik zat te kijken, begonnen mijn hersenen vollen petrol af te wijken en joegen allerlei gedachten door mijn bovenkamer. Het is opmerkelijk dat een volk geïsoleerd op een eilandje voor een continent, zo’n eigen manier van leven kan ontwikkelen en eeuwenlang kan blijven aanhouden. Want geef toe, het gentlemanship, dat is zo typisch Brits. Nergens vind je zoiets terug.

Ongeacht of je er voor bent, maar het doet me een beetje romantisch wegdromen in de trend van het ridderschap van de hoofse middeleeuwen. Je neemt voor jezelf een bepaalde manier van leven en handelen aan en je blijft die trouw, no matter what. Want het is veel gemakkelijker om het niet te doen.

Het hoofdpersonage, Galahad, zijn motto is prachtig: manners maketh man. Oh ja. Zoals jullie misschien weten, zit ik regelmatig met mijn hoofd, en andere lichaamsdelen, in Middeleeuwse sferen. Zo ver zelfs dat ik onze oudste zoon van 8 sinds een anderhalf jaar intensief aan het trainen ben als een schildknaap, met de bedoeling hem de manieren van de hoofse ridder bij te brengen. En natuurlijk dat hij cool kan zwaard- en dolkvechten. Maar dat in tweede instantie, hoor…

Soit, back to the point. Ik ben absoluut gewonnen dus voor een opvoeding te geven aan mijn kinderen die een stap verder gaat. Niet alleen beleefd acteren, maar beleefd zijn. Niet enkel galant optreden, galant zijn. Alsof het echt een tweede natuur geworden is dat ze een deur openhouden voor een dame, iemand die valt, rechthelpen, kortom, de hoofse manieren van vroeger. Geen vrouwen slaan is nog zo iets. Ja, mijn iets feministischere lezeressen, ik maak wel degelijk een onderscheid. Geweld mag, maar nooit tegen een vrouw. U mag fulmineren zoveel u wilt over gelijke rechten, ik zal nooit mijn hand opheffen tegen een vrouw, en ik leer onze Merlijn hetzelfde.

Terwijl ik aan het kijken was, dagdroomde ik een beetje verder hoe het zou zijn voor mijn adolescente Merlijn binnen enkele jaren, als hij inderdaad zijn gewoontes verder ontwikkelde en hoofs/gentleman bleef. Ik kijk veel rond, als ik rondloop, als ik buiten ben, ik ben altijd gefocust en observeer. Ik zie dat heel weinig mensen hoffelijk zijn. Drummen voor een open deur van een trein? Ik zal altijd een vrouw voorlaten, zelfs als ik aan het ‘ritsen’ ben. Ik zal rechtstaan voor een dame mijn zitplaats aan te bieden, behalve als ze jonger is dan mij. Er zijn nog altijd grenzen… Maar er zijn maar weinig mensen die dat doen. Ze zitten zo gefocust op dat kleine 5.1″ scherm te kijken van hun smartphone, ze zien niets meer buiten dat. Stel je dan een merlijn voor die wel praat met mensen, die andere mensen voorlaat, een deur openhoudt. Dat is een van de dingen waaraan ik later zal kunnen zien of ik hem goed heb opgevoed.

OK, eerlijk is eerlijk, ik heb ook die waarden meegekregen van thuis, gedeeltelijk. Mij is er ook ingedramd om assertief genoeg te zijn voor op te komen voor mijn plaats, maar galant genoeg om te weten wanneer ik een stap opzij moet zetten. Nu ben ik het vinden van dat onderscheid meester, maar het heeft een tijd geduurd en ik heb een lange weg afgelegd om dat subtiele verschil te leren zien. Ik zie dat nu ook met de zoon. Soms doet hij het nog wat te onbeholpen, zelfs verkeerd. Maar hij doet het, en daar ben ik supertrots.

En mijn dochter? Hetzelfde, no worries. Maar ze is nog maar 4. Eens, binnen een paar jaar, krijgt ze dezelfde opvoeding. Maar dan voor een meisje, denk ik. Dat zal even wennen worden voor mij ook. Hoe leer je een vrouw gentlewoman zijn? Het zal me wel lukken, ben ik zeker van. Maar ik vraag me af of andere ouders daar dan ook aan denken?

Medocq

0 Comments

Leave a reply

Contacteer ons

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©2022 powered by Planet Polaris and PolarisCare

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account