Ik ging het ook even hebben over psychische kwetsbaarheid. Misschien heb je iets meegemaakt in het verleden? Onveilige hechting, misbruik, een traumatische bevalling,…

Of je hebt te kampen met een (postnatale) depressie, borderline, autisme,… of je kan ook even gewoon niet goed in je vel zitten!

en dan heb je de kindjes… de ene dag zijn het engeltjes en op een dag dat jij je minder voelt veranderen ze in kleine monsters.

Het enige wat je kan bedenken is: waarom?! Waarom vandaag? Waarom niet gisteren toen ik een topdag vol geduld had? Wat kan ik nu in godsnaam doen om die kleine monsters bezig te houden zodat ik even kan rusten, terug tot mezelf kan komen of simpelweg het huishouden kan doen.

Misschien voelen die kleine monsters gewoon aan dat jij een mindere dag hebt?

Ze willen je helpen, je gedachten verzetten, ze weten niet hoe ze ermee moeten omgaan. Dàt weten we ondertussen. Nu nog het praktische gedeelte. Begin met ze uit te leggen wat je voelt en hoe je je voelt. Hoe klein ze ook zijn. Ze mogen weten dat het menselijk is, dat ook ouders gevoelens hebben, dat ook ouders een mindere dag hebben.

Geef je grenzen aan.

Want ook ouders hebben grenzen. En de ene dag zullen die grenzen anders zijn dan op andere dagen.

Dit geldt ook met regels. Je herkent dit wel: ze hebben beperkte tv-tijd maar op een dag als deze denk je: tja, al hangen ze er de hele dag voor, als ik er maar niet mee bezig hoef te zijn. Ook dat is oke! Maar leg het hen uit, zodat ze niet gaan denken dat dit een alledaags dingetje wordt.

Maak misschien op voorhand leuke opdrachtjes. Kleur op een blad verschillende vakjes en laat het tussen hun speelgoed. Of nog liever, ga in de natuur dingen zoeken in die of deze kleur. Je zal zien dat ze het heerlijk vinden. En ook hier is Pinterest zoals gewoonlijk je beste vriend.

Wat ik trouwens ook zalig vond als zwangere mama was mijn buik laten beschilderen met waterverf door mijn zoon. Een goeie tip: je doet dit beter in de zomer!

Ik heb tegenwoordig ook een kamer voor mezelf.

Ik maakte samen met mijn zoon een stopbordje en een gekleurd bordje. Als het stopbordje ophangt, heeft mama even tijd voor zichzelf nodig. Hangt het gekleurd bordje op, is iedereen welkom.

En wees mild voor jezelf. Zorg voor jezelf. Je kinderen zullen hier veel uit leren!

x

Angie

0 Comments

Leave a reply

Contacteer ons

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©2021 powered by Planet Polaris and PolarisCare

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account