Als je ontdekt dat je baby of kind een koemelkallergie heeft, ga je op zoek naar manieren om zuivel te vervangen. Het kan logisch lijken om te gaan vervangen met andere dierlijke melken, maar is dat wel een goed idee? Op welke kruisallergieën moet je letten bij een koemelkallergie?

Kruisallergieën met andere dierlijke melken

Een allergische reactie ontstaat wanneer het lichaam onterecht een stuk van een eiwit herkent als iets vreemds. Maar niet alle eiwitten in koemelk zijn uniek voor koeien. Het lichaam kan dus ook gaan reageren tegen diezelfde eiwitten die ook in de melk van andere dieren voorkomen. Zo is er bijvoorbeeld een hele grote kans dat je baby met koemelkallergie ook zal reageren op melk van schapen, geiten en buffels omdat de eiwitten zo gelijkaardig zijn aan de koemelkeiwitten. Daarom ga je best koemelk niet vervangen door schapen-, geiten- of buffelzuivelproducten.

Wat dan met melk van andere dieren? Uit onderzoek blijkt dat de kans op een kruisallergie op paarden- of ezelinnenmelk veel kleiner is, namelijk maar 4%. Als je baby bij die 4% hoort die wel reageert, moet je paarden- en ezelinnenmelk natuurlijk wel schrappen. Maar sowieso zijn deze producten minder voor de hand liggende zuivelvervangers omdat ze nu eenmaal veel minder gemakkelijk te verkrijgen zijn. Dat kamelenmelk veilig is bij een koemelkallergie, is waarschijnlijk niet meer dan een interessant weetje. Tenzij je naast een kamelenboerderij woont ,-)

Wat met soja bij koemelkallergie?

Er wordt weleens gezegd dat soja een kruisreactie kan geven bij koemelkallergie, of zelfs dat je een soja-allergie kan gaan ontwikkelen als je soja niet schrapt bij een koemelkallergie. Hoe zit dat nu juist?

Of je kind met een koemelkallergie ook meer kans heeft op een soja-allergie, is afhankelijk van de soort koemelkallergie. Bij een vertraagde koemelkallergie heb je tot 60% kans dat je ook op soja reageert. Bij een snelle allergie is dat maar tien procent. Dat is wel een belangrijk weetje om een inschatting te kunnen maken of het nodig is om ook soja strikt uit het dieet te schrappen. Bij bloed in de stoelgang door een koemelkallergie is de kans vrij groot dat er ook een reactie op soja zal zijn. Het is dan logisch dat je soja ook meteen schrapt. Maar het is niet bij iedere koemelkallergie nodig om zowel koemelk als soja volledig te schrappen.

Soja wordt heel vaak toegevoegd aan producten, bijvoorbeeld als sojabloem. Als je daar niet heel strikt op hoeft te letten, wordt het dieet net iets gemakkelijker. Bovendien blijkt uit onderzoek dat de kans dat je allergisch wordt juist kleiner is als je niet onnodig voedingsmiddelen strikt gaat mijden. Het is dus zeker niet zo dat je een soja-allergie gaat ontwikkelen omdat je sojaproducten hebt gebruikt bij een koemelkallergie. Als je dus bij die 90% hoort met een snelle koemelkallergie die wel soja verdraagt, ga het dan ook niet strikt schrappen uit de voeding.

Alles weten over koemelkallergie bij baby’s? Bestel hier je boek ‘Blij koemelkvrij’.

Rolinde

0 Comments

Leave a reply

Contacteer ons

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©2021 powered by Planet Polaris and PolarisCare

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account