Zalig! Na jaren wonen in een prachtig huis maar weliswaar zonder tuin, hebben we sinds 1 april de beschikking over een magazijn en aangrenzende tuin. Dus dit weekend de madam en ik, bijgestaan door mijn schoonvader, de schouders er onder gezet om lekker te wroeten. Een overwoekerde tuin vol afval en verpakkingsmateriaal, netjes ingepakt door 21 jaar oude bruidsluier en klimop. Ik kan je verzekeren, ik hoefde geen work out meer. Trekken en sleuren aan die wortels. Zonder handschoenen, want je bent een echte vent en een brandnetel doet je niets, en zonder T-shirt, zonder factor 50 want een echte vent lacht in het aangezicht van de zon. Bij deze, mijn handen krijg ik niet proper van de vuiligheid en mijn rug is verkleurd naar kreeftenrood. Mannen blijven mannen…

Nu is er plaats voor een heuse kippenren. Madam gisteren met dochterlief om drie kippen gereden. Ons Marit volledig in de ban van het pluimvee. Amai die beestjes, die zullen nog wat te verduren krijgen. Maar niet alleen kippen bevolken nu ons stadstuintje, een volledige wereldbevolking huisjesslakken laveert zich in slijmerige sporen tussen de sprietjes groen die er nog staan, na de strijd tegen de verwildering. En ik denk dat er zeker honderden zijn. Ik denk ook dat Marit ze allemaal stuk voor stuk in haar handen gehad heeft en de meeste ook geknuffeld. Zelfs enkele naaktslakken moesten er aan geloven en werden met een aaitje enkele meters verder gezet. Ik had al gehoord van prinsen die uit kikkers ontstaan, maar dames, slakken hebben die extra superpower dus niet. Getest en gefaald.

Nu hebben we dus een tuin midden in de stad van 125 vierkante meter. Wel best groot. Woensdag komt er, op aanraden van mijn madam, een tuinarchitect eens kijken wat er aan gedaan kan worden. Eens benieuwd. Als werknemer van een watermaatschappij, ben ik natuurlijk al aan het kijken hoe ik de droogte van deze zomer kan opvangen via opslaan van regenwater op beperkte oppervlakte. En hoe ik duurzaam mijn tuin kan inrichten en onderhouden.

Is dat nu net niet waar ik vorig weekend full time op ingezet heb? Ik was op het Hack Belgium event, een driedaags innovatie initiatief, het grootste van België. 700 man komt er samen om op drie dagen tijd ideeën te spuien over 12 sociale thema’s, van leefbaar werk tot duurzame steden, van gezonde mobiliteit tot gezonde voeding, en ze laten rijpen tot doenbare projecten. Daar hostte ik het thema rond waterschaarste en duurzaam watermanagement. We hebben heel wat ideeën gehoord en bekeken hoe je water beter kunt gebruiken, want, dat wist ik ook niet, Vlaanderen is bij de slechtste regio’s ter wereld om aan zuiver water te geraken!

Dan bedacht ik iets poepsimpel. Ik zou er beter een patent op nemen, maar allee. Iedereen is al gewoon geraakt aan vuilnis sorteren: het groen van het PMD en de rest. Waarom doen we dat niet met water ook? Gewoon twee wasbakken in de keuken, er zijn er veel mensen die dat hebben. De ene wasbak gebruik je om je hardgekookte eitjes te laten schrikken of voor je groenten te wassen of zelfs gewoon terwijl je het laat lopen in afwachting van warm water uit de boiler. Er is niets mis met dat water. De andere gebruik je voor als je iets afwast, of je handen wast, kortom, vuil water met detergenten en dergelijke. Dat laatste water loopt gewoon via de riolering weg, maar dat eerste proper afvalwater, kan je laten lopen naar een regentank. Hoeveel water gebruik je wel niet per dag en verspil je. Zo kan je dat water hergebruiken voor je toilet door te spoelen, of je tuin te besproeien. Simpel en elegant, waarom heeft er nog niemand aan gedacht eigenlijk? Maar ja, dan moeten er wel enkele aanpassingen gebeuren aan je gebouw. Maar nieuwbouwprojecten kunnen wel zoiets standaard opnemen in hun plannen.

Stel je voor dat je in een nieuwe verkaveling een alternatief systeem maakt van opvang van proper afvalwater in een gemeenschappelijke put, aangevuld met regenwater van de daken en van de straten. Delen is het nieuwe hebben, waarom dan niet ook de natuurlijke bronnen delen?

Voor in mijn tuintje nu zal het nog steeds regenwater zijn, vrees ik, dat ik zal opvangen, en dan nog enkel het mijne. Maar soit alle kleine beetjes helpen. Allee, ons madam heeft wel een tuinarchitect gekozen die duurzaamheid promoot, dus misschien heeft hij tips om ons te helpen daarin. Nu nog iets bedenken waarmee ik die horden slakken kan inschakelen om duurzaam energie te maken of waterhuishouding te doen.

0 Comments

Leave a reply

Contacteer ons

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©2022 powered by Planet Polaris and PolarisCare

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account