Nog een weekje te gaan en ik zie verschillende ouders zuchten dat de laatste loodjes het zwaarst wegen. En veel kinderen die terug verlangen naar hun juf en hun speelkameraadjes. Wat is er gebeurd? Waar is de wereld naartoe gegaan?

Toen ik kind was, was de vakantie eindeloos en dat was maar goed ook. Ik wou spelen, buiten zijn, ravotten en het laatste waar ik heimwee naar had, was naar school. Mijn ouders eigenlijk ook niet, tijdens de vakantie hadden ze quasi geen last van mij. Ik was van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat buiten, of ik zat te spelen op mijn kamer met mijn beperkte collectie Playmobil, of ik zat te lezen in enkele strips, die nog van mijn vader geweest waren, je weet wel, die oude Ons Volkske samengebundeld in een dikke boek. Tijdens school moesten ze nog checken of ik mijn huiswerk deed.

Nu, als ik onze Merlijn zie: hij heeft een omvangrijke collectie Playmobil, waar hij niet naar kijkt. Buiten spelen alleen als papa ook meespeelt. Ik heb de indruk dat kinderen echt niet meer zonder de ouders kunnen. Ze verwachten constant entertainment. Terwijl, toen ik jong was, ik ze liever kwijt dan rijk was. Opvallend hoe generaties zo kunnen verschillen.

Waar ik eigenlijk ook heel mooie herinneringen aan heb, is aan de tijd toen ik met Star Wars figurines speelde. Eind de jaren 70, begin de jaren 80. Toen kostte een figurine 110 BEF. Veel te veel voor mijn ouders, ik moest dagenlang zagen voor mijn verjaardag vooraleer ik er eentje kreeg. En die zeldzame figurines heb ik nog altijd, gekoesterd en versleten gespeeld. Ondertussen heb ik al op ebay.de al verscheidene vintage Star Wars bijgekocht, aan betaalbare prijzen. Ik heb nu een bescheiden collectie figurines en space crafts van de originele Star Wars. Internet is een waar godsgeschenk: alle online verkoopssites kan je in een handomdraai vergelijken met elkaar en de goedkoopste er uit halen. Bijzonder toch, dat de Duitse Ebay site de goedkoopste Star Wars verkoopt. De echte, ook Aliexpress verkoopt er, maar als je die peetjes ziet…

En toen kwam ik op internet per ongeluk op Rot Gut uit. Man man man… Op Facebook moet je maar eens Empire Toy Works opzoeken. Impressionant. Die man heeft een kamer volledig beginnen remodellen met een indrukwekkende Star Wars space station. Dat was ideaal als bouwprojectje samen met mijn Merlijn.

Dus nu zitten we regelmatig beneden in de kelder samen, aan de werkbank. Ik heb een deel van de kelder ingericht als klein atelier waar ik al mijn klusgerief in opberg. En daar heb ik een lange werkbank met een bankvijs, ideaal voor te klussen. Ik gebruik de schaal van de alomgekende Playmobil. Ik neem als vaste beginafmetingen voor een kamer 15cm diep op 15 cm hoog, anders is het te diep of te laag om deftig in te spelen. De breedte kan varieren naargelang het om een gevangenis of een restaurant gaat.

Ik maak de station modulair: de gebouwen maak ik apart op en ik verbind ze later met loopbruggen of gangen. Onderaan de kamer units maak ik kleine gaatjes, zodat ik ze met houten pluggen kan fixeren op de bouwplaat. Alles is gemaakt van hout, dus als je al die units samenzet, is dat opeens een serieus gewicht. Modulair kan je het geheel gemakkelijk verplaatsen. En zo kan je af en toe eens veranderen van compositie.

De buitenkant van de units beschilder ik space like, en plak er delen chipplaten op: dat geeft een prachtige textuur met al die transistores en relais. Ik heb nog enkele moederborden en andere Even wat grijs of antraciet over spuiten en wat werken met schaduwen en effecten, het geeft een prachtig effect.

Voor de interieurs heb ik gekozen voor een steampunk setting. Via internet enkele leuke prints gedownload, afgedrukt op A3 formaat en dan met de gewone behanglijm behang ik de minimuren. De vloeren behang ik met een patroon van Victoriaanse tegels of parket. En met de kleine biezekes uit de Brico, gekleurd met een mahoniehouten beits, kan je perfecte afwerking krijgen als moulures of middenmuur afrasteringen. Electriciteitsdraad ontdaan van zijn plastic omhuizing, geeft een propere koperdraad die je kan plooien in gelijk welke vorm: zo maak ik radiators en specifieke buizenstelsels. Het geeft een leuk effect.

De volgende stap zal de verlichting zijn, maar daar ben ik nog niet uit hoe ik dat ga aanpakken…

In elk geval, het is een ideaal moment om wat aan bonding te doen met de klein mannen. Ik hoop dat het station wat wordt en dat het uitgroeit. En zelfs als Merlijn er niet mee speelt, misschien spelen zijn kinderen er dan mee en dan kan hij trots zeggen dat hij dat zelf gemaakt heeft, samen met grootvader…

Medocq

0 Comments

Leave a reply

Contacteer ons

We're not around right now. But you can send us an email and we'll get back to you, asap.

Sending

©2021 powered by Planet Polaris and PolarisCare

or

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

or

Create Account